donderdag 18 november 2010

HET BALLASTBED

Het ballastbed


Ballast is een van die zaken waar we vroeg of laat allemaal mee te maken krijgen. Ballast is ook iets dat opvalt wanneer het niet aanwezig is. Tien tegen een dat u wel eens een aantal foto’s van bijzonder fraaie banen hebt gezien waarop de ballast ontbrak. Jammer, vindt u niet?

Ballast is te koop in vele vormen en van vele fabrikanten.

De eerste kwestie is het vinden van het juiste materiaal. Wat je voor H0 nodig hebt is geen zand, en geen gewoon grind voor in de vissekom of zoiets. Het één is te fijn, en het ander te grof. Het moet er ergens tussenin zitten. Bovendien moet het materiaal eenvormig zijn, dus niet teveel gruis en niet teveel grote stukken. Tot slot moet de kleur goed zijn, het liefst niet helemaal egaal, maar een beetje gemêleerd.

Over de functie van het ballastbed is al veel geschreven in de boekjes daar gaan wij het hier niet over hebben, maar wel over welke kleur moet het nu worden, bekijk onderstaande foto’s maar eens, we hebben op de club een paar probeersel gemaakt, leden laat maar eens van jullie horen welke het beste bij onze baan zou kunnen passen

ps klik op de foto om te vergroten